Hjälp ! Är detta jag ?

Detta är kopierat ........

Beskrivning av  Rehabiliteringsvetenskap

  Rehabiliteringsvetenskap är ett mångvetenskapligt ämne där man söker kunskap om hur individer med funktionsnedsättning (fysisk, psykisk, social) kan stimuleras, och om hur samhället kan anpassas, så att individen når ökad delaktighet i samhälls- och arbetsliv.

Rehabilitering är en komplex verksamhet som kräver kunskap inom flera olika områden. Inom rehabiliteringsvetenskap betonas även förebyggande och hälsofrämjande åtgärder, det vill säga åtgärder som kan vidtas i syfte att förebygga ohälsa och förbättra hälsan.

Utbildningens mål är att utveckla kompetens för att kunna mobilisera och frigöra resurser hos individen, organisationen och samhället när ohälsa eller handikapp föreligger eller befaras. Centrala begrepp är resursmobilisering, kommunikation, samverkan och helhetssyn.

Utbildningen bedrivs på distans, vilket i regel innebär två sammankomster per månad. Studierna är omväxlande med en blandning av egna studier, arbete i studiegrupper, föreläsningar och seminarier. Utbildningen bedrivs ortsövergripande med sammankomster i både Sundsvall och Östersund oavsett antagningsort. Programmet förutsätter tillgång till Internetuppkoppling.

Exempel på forskningsfrågor inom rehabiliteringsvetenskap är: Vilka hinder och möjligheter finns det i rehabiliteringsprocessen? Hur kan arbetslösa och sjukskrivna stimuleras till återgång i arbete? Hur kan hälsan förbättras bland kvinnor och män på arbetsplatsen? Forskarna samarbetar bland annat med forskare i Brisbane och Dublin. Rehabiliteringsvetenskap är nära knutet till forskarnätverket Centrum för rehabiliteringsforskning.

Kvalitetssäkring
Det rehabiliteringsvetenskapliga programmet har av Högskoleverkets senaste utvärdering i februari 2007, fått omdömet som en god, praktikorienterad, nätbaserad utbildning med hög samhällsrelevans.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0